Eva Boráňová

Bučovice - zvenku fuj, uvnitř huj

17. 10. 2015 21:06:18
I zkracující se podzimní dny mohou být skvělou příležitostí pro návštěvu zámků, které se teprve chystají na svůj zimní spánek. Má to svoje výhody, zpravidla už není narváno.

Bučovický zámek možná zná i spousta Brňáků, kteří mohou pravidelně projíždět kolem. Většina z nich ale pravděpodobně nezastaví a na prohlídku se nevydá. Ani já jsem dlouhá léta nebyla výjimkou. Díky nabídce slevového serveru Radiomat jsme využili nabídku prohlídky za zvýhodněné vstupné.

Značení příjezdové cesty je výborné, parkoviště bylo krátce po sobotním poledni téměř prázdné. Vzdálenost k zámku velmi malá, zvládly by ji jistě i osoby s omezeným pohybem. Vzhled budovy k návštěvě sice právě neláká, omítka na průčelí hlasitě řve po opravě, která už naštěstí začala, část zámku je právě pod lešením.

Již na nádvoří si ale bučovický zámek spraví reputaci. Tady evidentně už rekonstrukce proběhla. Je patrná zejména na obrovské kašně dominující celému prostoru. Monumentální fontána měří sedm a půl metru a patří mezi největší v republice. Voda ji oživí jen deset minut každou celou hodinu, zřejmě posezónní šetření, návštěvníků už nechodí davy. Rovněž fasáda nádvoří obklopeného ze tří stran třípatrovými arkádami září novotou a rozhodně zámku sluší.

Většina místností prohlídkové trasy sice neoplývá inventářem, možná proto, aby nerušil nádheru zdobených stropů. Každá místnost vás nutí zaklonit hlavu a prohlédnout si obrazy na různé náměty, ať už inspirované antikou, náboženstvím, či historickými postavami a událostmi. Zajímavým exponátem jsou renesanční šaty, ty jistě nevystavuje, a možná ani nevlastní skoro žádný jiný zámek.

Za pohled jistě stojí i výhled z prvního nebo druhého patra směrem do zámecké zahrady. Na její ploše rostou keříky vysázené a sestříhané do podoby zajímavých ornamentů. Při návštěvě zahrady už tento nádherný efekt není bohužel vidět.

Bučovický zámek je jistě příjemným překvapením, jeho návštěvu můžu jedině doporučit.

Autor: Eva Boráňová | karma: 14.78 | přečteno: 733 ×
Poslední články autora